29/10/09

PANELLETS DE PINYONS AMB PANSES AL ROM ... O NON.

A partir de la mateixa recepta de la Carme Ruscalleda amb què la Mercè de Cuina per a Llaminers, ha fet el magnífic assortiment de panellets que ens ofereix en el seu últim post, us proposo una petita variació que dona un nou joc de textures i sabors als panellets que més èxit tenen en totes les cases, els de pinyons. Amb la meitat de la massa mare fem els panellets de pinyons en la forma tradicional, i amb l'altra meitat hi afegim panses remullades en rom. A la taula els servim tots barrejats, i l’atzar determinarà l’elecció ... a l'estil dels pebrots de Padrón ... "uns con pasas al ron e outros mon "... ;-)






Despatxeu

-1/2 Kg d’ametlles en pols
-350 gr. De sucre
-150 d’aigua
-1 clara d’ou
-200 g. de pinyons
-2 rovells d’ou
- panses sense pinyol
- rom


Elaboració

1- De la massa mare. Mesclar en una cassola al foc el sucre i l’aigua, per convertir-ho en xarop. Abocar-hi les ametlles en pols i no deixar de remenar fins fer una pasta lligada que es desprèn de les parets

2- Apartar del foc, deixar refredar i incorporar la clara d’ou, remenant bé i deixar-ho reposar la pasta a la nevera unes 2 hores com a mínim.

3- Amb la meitat de la massa mare , formar boles i arrebossar-les amb els pinyons. Amb la altre meitat afegiu-hi les panses prèviament remullades en el rom, feu-hi també boles regulars i arrebosseu-los amb els pinyons.

4-Colocarlos en un plàtera de forn, pinteu-los amb el rovell d’ou mesclat amb sis gotes d’aigua. Fornejar a 200 º només el temps de daurar els pinyons... ... i gaudiu-ho de gust .

25/10/09

MAGRET D'ÀNEC A LA SAL AMB CHUTNEY DE CUMQUATS


Gairebé sis mesos són els que he necessitat per adonar-me que encara no he penjat cap recepta de les que habitualment són considerades com les “principals” en un àpat…. Cap segon plat.!.. així és que ja és hora de posar-hi remei ... i res millor que continuar amb el meu admirat José Andrés i amb una recepta treta del que va ser el seu gran programa a la tele "Vamos a Cocinar” …(que espero que algun dia el tornin a fer)


PETIT XEF ha seleccionat aquesta recepta com el plat principal del seu menú del dia 29 d'octubre... ,i no cal dir que, novament, m'ha fet molta il.lusió.... :- )






Despatxeu ( per a 4 persones)
-1 maget d’ànec gran o dos de més petits
-20-25 unitats de cumquats
- 2 kg de sal gruixuda
- pebre negre en gra
- llavors de cardamom
- grans de coriandre
- 1 nou de mantega
- 1 ceba petita
- 2 tomàquets
- 2 cullerades de sucre moreno
- vi blanc
- 25 cc de vinagre
- gengibre fresc
- fideus d'arròs

Elaboració

1- En una paella calenta i sense gens d’oli, poseu-hi el magret pel cantó de la pell, i enrossiu-lo durant uns 5-7 minuts, per treure l’excés de greix.

2- Piqueu en el morter un grapat de grans de pebre, de cardamom i de coriandre amb un una mica de sal, aboqueu-ho en un bol juntament amb la sal gruixuda i ½ got d’aigua. Barregeu-ho tot

3- En una safata d’anar el forn, feu un llit amb un bon grapat de la sal especiada , i dipositeu-hi el magret d’ànec a sobre, acabeu-ho de cobrir tot amb la resta de la sal. Poseu-ho al forn durant uns 20 min a uns 200º. Traieu-ho del forn i deixeu-ho reposar abans de trencar la crosta de sal, durant uns 15 minuts més.

4- Mentre tant, en un bol amb aigua poseu-hi els cumquats i porteu-los a l’ebullició. Llenceu l’aigua i els cobriu de nou amb aigua freda. Repetiu-ho fins a tres cops.

5- Pel chutney de cumquats. En una paella amb la nou de mantega enrossiu la ceba. Afegiu-hi el tomàquet ratllat amb un raig de vi blanc i 1/2 culleradeta de gingebre fresc picat o laminat molt fi , deixeu-ho reduir. Tallar els cumquats per la meitat i els afegiu-los a la paella juntament amb el sucre moreno i el vinagre. Deixeu-ho fer a foc lent uns 25 minuts. Tasteu-ho i rectifiqueu-ho si cal .

6- En una paella amb força oli ben calent aboqueu-hi un grapat de fideus. Teniu a mà algun estri per rescatar-los de l’oli doncs es fan molt ràpidament

Muntatge

Trenqueu la crosta de sal i feu el magret a talls. En un plat poseu un llit de fideus , uns dos o tres de talls del magret i una mica del chutney de cumquats... i gaudiu-ho de gust.

20/10/09

ESPÀRRECS AMB IOGURT


Qui no ha tastat algun cop els espàrrecs amb maionesa? doncs aquesta és una variant molt més lleugera, fresca i saludable, de preparar en un tres i no res, una tapa, un aperitiu o uns entrants a base d'espàrrecs: acompanyant-los d’un bon iogurt. Ho vaig veure fer, fa ja algun temps, en un programa a la tele, al meu admirat José Andrés, i si algun dia els proveu, us puc assegurar que difícilment els tornareu a tastar amb maionesa .. són senzillament deliciosos.






Despatxeu:

-Espàrrecs blancs
-Iogurt
-Llima o llimona
-Oli
-Sal

Preparació

1.- Talleu els espàrrecs transversalment, en petits cilindres d’un parell de dits de gruix, procurant que els trossos corresponents a les puntes quedin una mica mes llargs. Els agrupeu tots en el centre d’un plat en posició vertical, de tal manera que la part rodona dels espàrrecs siguin la base, i procurant que les puntes quedin en la corona més exterior.

2.-Recobriu-ho tot amb una capa d’iogurt

3.-Ratlleu una mica de la pell d’una llima/llimona (o d’una taronja) i ho barregeu amb dues cullerades d’oli d’oliva. Amaniu els espàrrecs, afegiu unes escates de sal per sobre .. i gaudiu-ho de gust

13/10/09

TAST D'OLIS



D’entre les moltes bones sensacions d’un viatge de vacances pel Vietnam, recordo la visita a una “empresa” familiar dedicada a l’elaboració artesanal de productes derivats del coco. D’allí, a més d’un magnífic sabó de mans i uns extraordinaris caramels, ens vam endur una ampolleta d’un aromatic oli de coco. Un cop ja a casa, i juntament amb altres olis que hi havien al rebost, vam muntar aquest tast d’olis, com un element més del que va acabant ser un divertit i diferent aperitiu.
Encara que la ortodòxia en la cata d’olis obliga a percebre l’aroma i el sabor tastant-lo en petits glops i en gotets de cata , i sense privar d’aquesta opció per aquells que així ho prefereixin, vam decidir-nos a fer el tast sucant un petit boci de pa a l’oli i un polsim de sal.


Aprofito aquest post per afegir-ho al darrer HEMC, tot i que ja he fet una aportació amb la cullera de melmelada de peres i foie-gras, crec que aquest tast d’olis es una proposta força divertida per incloure-la també com un aperitiu...el tema del mes.







Despatxeu

-oli de coco
-oli de cacauets
-oli d’avellanes
-oli d’olives arbequines
-oli de gira-sol, aromatitzat amb llimona, bitxo, farigola llimonera i alls.
-pa i sal

Preparació

1- Per tal de aromatitzar l’oli de gira-sol caldrà: tallar la pell de la llimona en bastonets fins, sense la part blanca, i escaldar-los uns moments en aigua bullint. Un cop ben secs es deixen maridar amb una punta de bitxo, unes branques de farigola llimonera i un parell d’alls pelats, dins d’una ampolla amb l’oli de gira-sol durant un parell de dies, abans de fer-lo servir

Muntatge

Repartiu en diferents bols els diferents tipus d’oli, feu bocinets de pa , disposeu la sal - aquí, escates negres de sal marina- .. i gaudiu-ho de gust.

11/10/09

FLAM DE CARBASSA AMB XAROP DE MAGANA


Tot i que meteorològicament no ho acabi de semblar-ho, ja estem a la tardor, però paradoxalment on si que ho notem és a la cuina, amb l'aparició dels productes de temporada... i amb dos d'ells, amb carbassa i  magranes fem aquestes postres d'avui







Despatxeu (per unes 12 unitats)

- 500 g de polpa de carbassa
- 170 g de sucre moreno
- 200 ml de nata liquida
- 3 ous
- 1 branca de vainilla
- 1 magrana
- suc de llimona

Preparació

1-Poseu a bullir la carbassa tallada a daus i coberta amb aigua, Quan estigui ben tendra tritureu-ho fins que us quedi un puré ben fi.
2- Feu arrencar el bull a la nata liquida amb la vainilla , i deixeu-ho infusionar una estona.
3-Mescleu el puré de carbassa, la nata liquida, 100 g de sucre i els ous i ho remeneu tot de nou.
4-Reserveu algunes granes de magrana i aixafeu la resta dins d’un colador xinès, per tal d’obtenir-ne el suc.
5- Mescleu en un cassó la meitat d’aquest suc amb el sucre restant i un parell de culleradetes de suc de llimona. Reduïu-ho a foc mig fins obtenir-ne xarop de magrana. Reserveu l’altre meitat del suc.
6- Aboqueu el xarop de magrana al fons de les flameres i acabeu d’omplir els motlles amb la barreja feta amb el puré de carbassa.
7-Dexeu-los coure al bany maria al forn a 85 graus durant 50 m. aprox. fins que estigui quallada. Deixeu-ho refredar.

Muntatge
Desmotlleu els flams i aboqueu-hi per sobre el suc de magrana que havíem reservat, decoreu-ho amb algunes granes . .. i gaudiu-ho de gust

8/10/09

CULLERA DE MELMELADA DE PERES AMB FOIE-GRAS



Per un o altre motiu no he pogut participar en els últimes convocatòries del HEMC .. així és que en aquesta ocasió no voldria deixar-ho per l'últim dia.... més encara amb el tema que la Maragda de laquintadeluculus, ha escollit per a aquesta ocasió: “APERITIVOS” .....per a mi, sens dubte, juntament amb les postres, el més divertit de preparar a la cuina.... Aquesta es la meva participació per a aquest esdeveniment.







Despatxeu
- 50 -100 gr. de foie-gras mi-cuit
- 2 peres
- 1 cullerada de mel
- sal en escates
- canyella en pols

Preparació

1.-per la melmelada de peres. Feu coure les peres trossejades, sense la pell ni les llavors, a foc dolç, amb la cullerada de mel i un polsim de canyella durant uns 8-10 minuts, tot remenant de tant en tant. Deixeu-ho refredar .

Ompliu la cullera amb una mica de melmelada de peres i un boci de foie-gras a sobre, un polsim d’escates de sal –jo he fet servir sal fumada-, i acompanyeu-ho d’algun cruixent. .. i gaudiu-ho de gust !!.

5/10/09

MILFULLS DE CODONYAT I FORMATGE FRESC

Amb uns magnífics codonys de producció pròpia, la meva sogra va fer un deliciós codonyat ( algun dia li demanaré la recepta) i, afortunats de nosaltres, ens va obsequiar amb una generosa porció ;-))... i tot seguint amb els formatges frescos, vam decidir provar aquesta combinació que avui us presentem. Un milfulls, amb aquest esplèndid codonyat i un formatge, però en aquesta ocasió un formatge menys curat del que habitualment és fa servir per combinar-ho amb el codonyat, un de fresc tipus burgos.. .. és la mateixa idea però amb un resultat totalment diferent,igual de saborós i amb una atractiva presentació.

P.D. PETIT XEF ha seleccionat aquesta recepta com les postres del seu menu del dia 6 octubre 2009... i no cal dir que m'ha fet molta il.lusió...






Font: Lecturas especial cocina otoño

Despatxeu:

- Codonyat
- Formatge fresc tipus burgos
- Sucre
- Nous

Preparacio:
1.- En una paella amb una mica de sucre caramelitzeu les nous
2.- Talleu làmines de codonyat i de formatge del mateix gruix i forma

Muntatge

Per muntar el milfulls alterneu capes d’un i altre producte i cremeu un polsim de sucre al damunt. Decoreu-ho amb les nous caramelitzades... i gaudiu-ho de gust !!

1/10/09

CREMA D’ESPÀRRECS VERDS AMB FORMATGE MASCARPONE

Si bé de manera instintiva associem el formatge mascarpone amb el tiramisú, aquest formatge fresc és molt versàtil, i té a la cuina moltes més aplicacions que aquestes delicioses postres, tant per receptes dolces com per salades. Així és que ara, una crema d'espàrrecs verds amb formatge mascarpone, va ser una fantàstica destinació per a la resta de terrina de formatge mascarpone que va quedar després dels gotets de gelatina de cacau amb mascarpone i coco, de l’últim post.





Despatxeu

- Un parell de manats d’espàrrecs verds
- 100 gr de patata
- 100 gr. de ceba
- 400 cc d’aigua
- 100 gr. de formatge mascarpone
- Sal, oli
- Pinyons torrats



Preparació

1.- Separeu les puntes dels espàrrecs i feu-les bullir amb un cassó amb aigua salada durant uns 8-9 minuts, fins que estiguin cuites. Refredeu-les amb aigua freda per tallar la cocció i conservar el seu color. Reserveu-les

2.- En un altre cassó aboqueu-hi les patates, les cebes i la resta de les tiges dels espàrrecs, tallades a rodanxes d’uns 2 cm. Feu-ho bullir fins que estigui tot cuit.

3.- Ja fora del foc, afegiu-hi 80 gr. de formatge mascarpone, un rajolí d’oli i tritureu-ho fins obtenir-ne una crema ben fina. Rectifiqueu-ho de sal.

Muntatge

Poseu en el plat la crema d’espàrrecs, amb una quenelle de formatge mascarpone i decoreu-ho amb uns quants pinyons torrats ....i gaudiu-ho de gust !!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails