28/1/10

GALETES FARCIDES AMB PRALINE DE NOUS I MATÓ


Aquests dolços d'avui, són una variació dels Ma’amul, unes pastes típiques de la cuina dels països més orientals de la Mediterrànea, que els tenen en la seva cuina dolça, tant els seguidors de la Torah com els de l’Alcorà. Malgrat les variacions, acostumen a fer-se amb sèmola i mantega, generalment farcits amb nous, i són servits per acompanyar el cafè o el te.





Despatxeu (per unes 12 unitats)

Pel Farcit
-50 gr.de nous
-50 gr de sucre
-200 gr. de mató
-6-7 figues seques
Per a la massa
- 1 rovell d’ou
-25 ml de llet
-185 g de farina
-1 culleradeta de llevat químic
-30 gr de sucre de llustre
-90 gr de mantega
Per les nous garapinyades
-20 gr. de sucre
-12 mitges nous


Preparació

1-En un bol barregeu be la mantega , la farina, i el llevat . En un altre bol barregeu la llet, el rovell i el sucre . Mescleu el contingut dels dos bols fins obtenir una massa homogènia i elàstica . Emboliqueu-la amb paper film i deixeu-la 1 hora a la nevera.

2-Pel praliné de nous. Poseu una paella al foc amb el sucre fins que es caramelitzi. Retireu-ho i aboqueu-ho sobre un full de paper sulfuritzat. Un cop fred, esmicoleu-ho afegiu-hi el mató i les nous a bocins i tritureu-ho fins que quedi un pasta fina.

3- Talleu les figues seques en petits cubs i barregeu-los amb la pasta anterior. Reserveu.

4-Per a les nous garapinyades. Poseu el sucre en una paella al foc fins que es caramelitzi, aboqueu-hi les mitges nous, i retireu-ho del foc. Arrebosseu les amb el caramel, i retireu-les d’una en una a sobre d’un full de paper sulfuritzat fins que es refredin. Reserveu-les.

5-Amb la massa feu boles, una mica més grans que una pilota de ping-pong, i amb l’ajut dels dits feu-hi un clot prou gran per encabir-hi una culleradeta del farcit, ajunteu les vores fins tancar-lo.

6-Coloqueu-los en una safata, amb la part sellada cap a vall, i enforneu-los uns 25 minuts a uns 170 º.
Muntatge

Un cop freds, coroneu-los amb mitja nou garapinyada, empolsineu-los amb sucre de llustre

26/1/10

GOTETS DE XOCOLATA AMB MOUSSE DE POMA


Per a tots els amants de les petites gourmandises en format gotet, que cada dia som més, avui una mousse de poma en gotets de xocolata, ...i mai més ben dit, doncs els gotets són de xocolata ...i de fabricació pròpia! Estan inspirats en uns que va penjar la Carmen, en el seu magnífic bloc “Dulces bocados”, i a la que vull agrair el que hagi pensat en aquest bloc de receptes, en el seu “top ten” particular, alhora de recompensar als habitants d’aquesta blogosfera culinària. Aquests gotets de xocolata d'avui, la carmen els fa amb l’ajut d'uns taps de suro, jo us proposo una variant: amb glaçons,....com més alternatives, millor.






-->
Despatxeu

-Glaçons
- 2 pomes golden
- 1 nou de mantega
-suc de ½ llimona
-1/2 branquilló de canyella
-100 cc. de nata per muntar
-2 cullerades de sucre de llustre
-1 rajolí de licor de poma
-2 cullerades d’aigua
-canyella en pols
-1 full de gelatina
-100 gr. de xocolata 70% cacau

Preparació:

1-Pels gotets de xocolata. Poseu la xocolata trossejada a fondre al bany maria. Caldrà que folreu amb paper film uns glaçons, de la mida i forma desitjada, feu-hi un nus pel tal de que quedi ben tens. Suqueu-lo en la xocolata , retireu-ho, i amb uns instants el gotet de xocolata esta solidificat, podeu tornar a sucar-los si els voleu més gruixuts. Deixeu-los cap per avall fins que el gel és comenci a fondre, i ja podreu retirar el paper film sense dificultats.

2-Per a la mousse de poma. Poseu a hidratar el full de gelatina. Peleu, retireu les llavors i feu bocins les pomes, salteu-les uns instants en una paella amb la nou de mantega, el canonet de canyella i una mica de la pell de la llimona. Afegiu-hi el rajolí de licor, el suc de llimona i l’aigua, i deixeu-ho coure a foc dolç, fins que les pomes siguin ben cuites. Retireu la pell de llimona i la canyella, i tritureu-ho. Abans que es refredi afegiu-hi la fulla de gelatina. Reserveu-ho. Munteu la nata amb el sucre i barregeu-hi amb el puré de poma ja fred, i ompliu una mànega pastissera.

Muntatge

Ompliu els gotets amb la mousse , deixeu-los una estona a la nevera, abans de servir empolsineu-los amb canyella en pols, ... i gaudiu-ho de gust.

24/1/10

AMANIDA D’ESPINACS BACALLÀ FUMAT i TARONJA AMB CREMA D’ALVOCAT

...I aquesta és l'amanida, per acompanyar a la tartaleta salada de l'últim post. Esta pràcticament calcada de “l’amanida de salmó fumat i tomàquet amb crema d’alvocat” que la Nuni va penjar en el seu bloc Cuinetes no fa gaires dies. Gràcies Nuni !! Aquesta incorpora fulles tendres d'espinacs, però si sou dels que els espinacs no us diuen gran cosa, sempre podeu posar-hi créixents, que com els espinacs, són molt i molt saborosos i saludables, ...o més !! ;-)




Despatxeu:

-Espinacs tendres
-Enciam
-1 Alvocat
-1 tomàquet ( p.e. cor de bou)
-2 Taronges
-Bacallà fumat
-1 llima
-Nous
-Oli
-Sal i pebre


Preparació

1-Treieu la pell i les llavors al tomàquet i talleu-lo en petits cubs. Reserveu-ho

2-Tritureu la polpa de l’alvocat amb una cullerada de suc de llima, un bon raig d’oli d’oliva, sal i si ho voleu un polsim d’espècies per fer el guacamole. Un cop tingueu la textura desitjada, ho barregeu amb els cubs de tomàquet i ompliu el fons del s gots

3- Renteu i assequeu bé l’enciam i els espinacs. Repartiu-ho en els gotets. Afegiu-hi bocins de nous, de bacallà fumat, i de taronja tallada en viu .

4- Feu una vinagreta amb l’oli, suc de taronja, vinagre sal i pebre, amaniu-ho ..... i gaudiu-ho de gust.

21/1/10

TARTALETA CREMOSA DE PASTANAGA I MENTA


Per un petit error logístic, la compra setmanal de pastanagues va acabar sent molt més generosa de l'habitual. Així és que la tartaleta d'avui, acompanyada, com no, d'una amanida, ha estat un fantàstic destí per donar sortida a l'excedent. Aquest cop, comencem per la tartaleta ... (continuarà) ...

Per cert, fa uns dies vaig veure l’últim IPOD ( Indice de Precios en Origen y en Destino) el de desembre de 09. Tot i que els preus, en termes globals s'han reduït 0'37 dècimes en comparació amb les dades reflectides en l'IPOD de novembre, hem vaig quedar de pastanaga, en veure el preu d’aquestes hortalisses en origen: 0,08 €/kg., i el seu preu final: 0’98 €/kg. La diferencia percentual origen/destí de les pastanagues, se estableix en un 1.225% !!!. Tot un abús.







Despatxeu

-1 base de pasta brisa
-650 gr. de pastanagues
-1 cullerada de mantega salada
-1 ceba
-1 gra d’all
-suc de ½ llimona
-200 ml de nata per muntar
- 1 ou
-1 rovell d’ou
- fulles de menta
- oli, sal , sucre, pebre
- 1 cullerada de llavors de gallaret

Preparació

1.-Feu la base de pasta brisa, aquí, o compreu-ne una de feta . Escalfeu el forn i coeu-la en sec a 180 º uns 20 min.

2.- Ratlleu les pastanagues. En un cassó amb l’oli i la mantega, sofregiu-hi la ceba fins que estigui translúcida. Afegiu-hi l’all i sense deixar que es faci del tot, incorporeu-hi les pastanagues i deixeu-ho coure uns 10 -15 minuts, remenant tota l’estona. Afegiu-hi el suc de llimona, un pessic de sucre i un altre de sal, una mica de pebre i un grapadet de fulles de menta ben picades, durant un parell de minuts més. Retireu-ho del foc i tritureu-ho tot amb la meitat de la crema de llet, fins a obtenir-ne un puré.

3.-Batiu l’ou, el rovell i una cullerada de llavors de gallaret i barregeu-ho primer amb l’altra meitat de la crema de llet i després amb la resta del puré.

4.-Ompliu la base de pasta brisa amb el farcit i enforneu-ho uns 25 minuts o fins que el farcit estigui quallat.

5.-Desemmotlleu-ho, decoreu-ho amb unes fulles de menta fresca ... i gaudiu-ho de gust.

19/1/10

GOTETS DE CREMA DE PASTANAGA A LA TARONJA

Avui, de nou us presento una crema,... una crema B.B.B., ... és Bona, a base de pastanaga i taronja, ... és Barateta,o no molt cara, ... i és Bonica, doncs com veieu, va amb un vistós i atractiu guarniment, que a primer cop d’ull, i servida en got llarg, bé podria passar per una d'aquestes begudes combinades d’algun d’aquests establiments de moda tan “chics”... Au doncs ...txin , txin !!





Despatxeu

-250 gr. de pastanaga
-1 ceba petita
-100 ml. de nata líquida
-250 ml. de brou de verdures
-2 taronges
-50 gr. de mantega
-brots de cibulet
-sal i pebre

Preparació

1-Peleu i talleu la pastanaga i la ceba. En un cassó al foc escalfeu la mantega i salteu-hi la ceba un parell de minuts, afegiu-hi la pastanaga i coeu-ho durant uns cinc minuts més

2-Aboqueu-hi el brou calent i feu-ho coure fins que tot sigui cuit, uns 15– 20 minuts. Retireu-ho del fos i tritureu-ho.

3- Talleu unes rodanxes de les taronges per decorar, i exprimiu el suc a la resta. Barregeu-ho amb la crema de verdures i la nata. Rectifiqueu-ho de sal i pebre


Muntatge

Serviu-ho calent o fred, en gotets i guarniu-ho amb la rodanxa de taronja, un brot de cibulet, unes gotetes de nata líquida ... i gaudiu-ho de gust.

16/1/10

POM D'ESCAMARLANS AL VAPOR


Com veieu, la meva afició pels “floreros” comestibles no és nova. Avui, tirem novament d'arxiu,.... de plats rescatats... de fotos fetes ja fa uns quants dies... i de receptes que no van arribar a entrar al "forn" -a ser escrites-.... fins avui - tot i que aquesta és ben senzilla-. El pom d’avui te sabor a mar, i esta inspirat en un de similar, que li vaig veure fer al gran “mestre” José Andrés.





Despatxeu

- escamarlans
- 1 ou
- oli i sal
- llavors de sèsam

Preparació

1- Retireu el cap i les cloves dels escamarlans, i deixeu les cues ben netes. Enfileu-les en unes broquetes de fusta. Poseu-les a coure al vapor durant uns 15 minuts.

2- Amb l’ou, l’oli i un polsim de sal – o llimona- , feu una maionesa densa.

3-Arrebosseu-los un cop freds, amb la maionesa i empolsineu-los amb llavors de sèsam. Claveu la broqueta en una base ..... i gaudiu-ho de gust

14/1/10

EMULSIÓ DE COLIFLOR AMB OLI D’OLIVA VERGE I CEPS

I seguint amb receptes per aquest període post nadalenc, avui un plat de cullera, suau, de la bona cuina casolana de sempre, amb un petit toc de sofisticació, que el revesteix com si d'un d’alta cuina es tractés, .... diu el seu autor, Mario Sandoval, que és com el títol del seu llibre "Cocina para cualquier ocasión"... ja ens agradaria ja, Mario ...





Despatxeu:

- 1 kg. de coliflor
-150 gr. d’oli d’oliva verge extra
- uns 60 gr. de ceps
- unes fulles d’alfàbrega
-sal


Preparació

1- Renteu i talleu la coliflor. Coeu-la en una olla al foc amb força sal. Escorreu i tritureu-la, amb una mica de l’aigua de la cocció si fos necessària, per que quedi una mica densa però no espessa. Rectifiqueu de sal i afegiu-hi l’oli amb un rajolí fi, com si d’una maionesa és tractes. Reserveu-ho.

2- Talleu les fulles d’alfàbrega ben fines i poseu-les a marinar amb una mica d’oli d’oliva .

3- Lamineu els ceps, ben nets, i salteu-los a foc viu durant uns minuts amb una mica d’oli i sal .


Muntatge:

Serviu l’emulsió calenta , amb unes làmines de ceps al mig del plat i guarniu-lo amb unes gotes d’oli d’alfàbrega..... i gaudiu-ho de gust
.

12/1/10

TARTALETA D’ESPÀRRECS VERDS Y PEBROTS

Aquesta és la petita gourmandisa pensada per acompanyar a l’amanida de l’últim post. És una delícia. Esta treta del bloc de “Pitty en la cocina” on ens explica que el seu autor és el seu admirat xef francès Michel Roux, del seu darrer llibre "pastry". En la recepta he separat el farcit, de la base, ja que la pasta brisa jo l'he fet com de costum, amb la Th., però si voleu, podeu seguir les instruccions de la recepta original o fins i tot comprar-la ja feta.




Despatxeu

Per a la "pasta brisa"
-200 grams de farina fluixa
-100 grams de mantega
-1 ou
-1/2 culleradeta de sal
-un pessic de sucre.

1.- Preparació de la pasta brisa. Incorporeu al vas de la Th. la farina, després la mantega freda i tallada a daus, l'ou, el sucre i la sal. Bateu-ho a velocitat 4 durant 15 segons i llest. Retireu la massa, feu-ne una bola, filmeu-la i deixeu-la a la nevera durant una hora. Al cap d’aquest temps ja es pot estendre amb el corró.

Per a la tartaleta:
- 1 base de pasta brisa
-2 paquets espàrrecs verds
- sal i pebre
-3 pebrots semi-confitats
-1 ou
-2 rovells d'ou
-200ml nata per cuinar
-un pessic de nou moscada,
-1 gra d’all, llorer, farigola, romaní i pebre en gra

Elaboració:

1-Pebrots en semi-confitats .Escaliveu els pebrots com tingueu per costum fer-ho. Peleu-los i traieu-hi les llavors. Posar-los en un cassó petit coberts amb oli d'oliva, amb un gra d'all sense pelar, una mica de farigola, un ram de romaní, un grapadet de grans de pebre mig picats, sal i una fulla de llorer. Cuinar a foc molt baix durant uns 30 minuts.

2- Preescalfeu el forn a 180graus. Estireu la massa i folreu el motlle. Punxeu tota la superfície amb una forquilla, cobrir-ho amb paper de forn, omplir-ho amb cigrons crus i coeu-ho en sec, durant uns 15 minuts. Retireu els cigrons, i torneu-ho al forn uns 5 minuts més. Reserveu-ho.

3- Coeu els espàrrecs en aigua bullint fins que estiguin tendres. Talleu la cocció amb aigua freda, i talleu-los perquè tinguin la mateixa mida del motlle.

4- Talleu els pebrots i esteneu-los fent una capa sobre la base de la tartaleta. Barregeu l'ou, els rovells i la nata, salpebreu-ho i afegiu-hi la nou moscada. Poseu uns tres quarts d'aquesta barreja sobre els pebrots, a continuació poseu-hi els espàrrecs al damunt , i amb molta cura, abocar-hi la resta de la barreja d’ous per sobre.

5- Coeu-ho uns 30 minuts, deixeu-ho reposar uns 20 minuts més, desemmotlleu-ho , ..... i gaudiu-ho de gust

10/1/10

AMANIDA D’ESPINACS, MANGO I PERNIL D’ÀNEC


Si sou dels que aquestes festes us han passat factura, vull dir més de la normal , i esteu en època de controls basculars, aquesta amanida de “Food and cook” és ideal. Lleugera gustosa i nutritiva.... si sou dels que els controls basculars els deixeu fins que l’estiu estigui més a la vora, també hi podeu parar atenció ...és el complement perfecte per la petita gourmandisa que la acompanya ... una delicia que segur que, a dosis apropiades, no pot fer mai mal ni a uns ni a altres... però comencem per l’amanida... ( continuarà....)





Despatxeu

-Espinacs tendres
-Enciam
-Mango
-Pernil d’ànec
-Formatge de cabra
-Nous
-Oli
-Sal
-Vinagre

Preparació

1- Renteu i eixugueu bé l’enciam i els espinacs. Repartiu-ho en el fons dels gotets. Afegiu-hi bocins de formatge de cabra , de nous, de pernil d’ànec i de mango.
2- Feu una vinagreta amb l’oli, vinagre sal i pebre, amaniu-ho ..... i gaudiu-ho de gust

7/1/10

GOTETS DE XOCOLATA AMB PURÉ DE PERES AL CAVA ROSAT

De les sis "peres al cava rosat amb taronja" de l’últim post, a taula se’n varen menjar quatre, ... en varen quedar –sobrar- dues,.... i aquestes sobres hem van com anell al dit per poder participar en el HEMC # 40 que aquest mes organitza Chuflitos, justament sobre aquest tema, les sobres... i és que partint d’aquelles peres d’ahir, han sortit aquestes postres d’avui...

P.D. Juny13
Aquesta recepta han portat cua i quina cua!! ... qui podia imaginar-se que acabaria explicant-la al mateix Ferran Adrià, dalt d'un escenari, micro en mà  i amb les càmeres de TV3 filmant-ho!!! ... doncs si, i si la imaginació no té límits, aquest és un exemple de com la realiatat pot algun cop superar a la imaginació. La recepta va resultar escollida guanyadora en el "concurs de receptes amb fruita" que el mateix Ferran Adrià amb col.laboració amb "La Vanguardia" van organitzar com a part del gran espectacle, "La fàbrica del Menjar Solidari", que es va presentar  aquest  mes de juny a l'auditori de Barcelona. Un espectacle culinari / teatral en solidaritat amb el "Casal dels Infants" i que va reunir a l'escenari els millors cuiners del país: l'Albert Adrià, en Nandu Jubany, el Carles Gaig, la Mey Hofmann, el Chirtian Escribà, la Carme Ruscalleda, en Joan Roca i el  mateix  Ferran Adrià. No cal dir que compartir per uns minuts escenari amb els grans craks ha estat un gran, inesperat,  magnífic i sorprenent premi...




Despatxeu ( per uns 10 vasets)

-2 peres al cava rosat
-1ou
-20gr d’ametlles en pols
-40 gr. de mantega
-50 gr. de xocolata de cobertura negra 70% cacau
-50 gr. de sucre morè
-1 culleradeta de farina
-1 cullerada de Cointreau

Preparació

1.- A les peres al cava rosat, que sabeu fer de “sobres” ;-) , els hi traieu les llavors i les tritureu amb la meitat del “caldo” que les acompanya. Reserveu el puré. L’altra meitat poseu-la en un cassó al foc i reduïu-ho fins que quedi un almívar dens, al vostre gust. Reserveu l’almívar de cava

2- Feu bocins la xocolata i foneu-la al bany maria. En una paella amb foc suau, remeneu be la mantega en pomada i el sucre. Afegiu-hi el Cointreau i la farina fins homogeneïtzar-ho tot. Retireu-ho del foc i deixeu-ho refredar una mica. En un bol bateu l’ou i aboqueu-hi a poc a poc el contingut de la paella sense deixar de remenar . A continuació hi afegiu en dues o tres tandes la xocolata desfeta i per acabar la farina d’ametlles.

Muntatge

En el fons dels gotets, aboqueu-hi una primera capa amb la xocolata, a continuació feu-hi una segona amb el puré de les peres i finalment afegiu-hi un rajolí de l’almívar de cava. ..... i gaudiu-ho de gust

3/1/10

PERES AL CAVA ROSAT AMB TARONJA


Hola de nou a tots!.... després d'unes curtes i reconfortants mini vacances, plenes de brindis, felicitacions, i bons desitjos per aquest nou 2010. ... i si, aquest any jo també he brindat amb cava rosat, el cava estrella d'aquests dies. Un producte que els que venim de terres de vins i caves, del Penedès, sempre hem vist de reüll, però que aquest any sorprenentment ha arribat a un lloc preferent en prestatgeries de supermercats i botigues especialitzades. La incorporació de varietats tan apreciades com la garnatxa negra o pinot noir en la seva elaboració, l'han convertit en un producte d'altíssima qualitat, i per això també, digne d'ocupar un lloc preferent en la nostra cuina. I com a mostra, aquestes peres al cava rosat d'avui,... unes postres que ens permeten assaborir una deliciosa peça de fruita i alhora alçar el got per a que tothom, tant els més com els menys amants de begudes amb alcohol, puguem brindar per aquest nou any:

FELIÇ 2010 !!





Font: Lecturas, Cocina Navidad, nº 62



Despatxeu: ( per a 6 persones)

-6 peres conference
-100 gr. de sucre
-1 taronja
-1 ampolla de cava rosat
-1 canonet de canyella

Preparació

1- Peleu les peres i incorporeu-les a un cassó amb el sucre i el cava rosat. Deixeu-ho reduir una mica i que s’evapori tot l’alcohol. Incorporeu-hi el suc de la taronja, part de la seva pell tallada en fines tiretes i el canonet de canyella. Quan arrenqui el bull, baixeu el foc i deixeu-les uns 45-50 minuts, fins que estiguin ben cuites.

2- Retireu les peres i deixeu reduir el líquid fins que sigui del vostre gust.

Muntatge

Repartiu les peres en gotets individuals i aboqueu-hi una mica del xarop. Decoreu amb les tiretes de pell de taronja ..... i gaudiu-ho de gust !

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails