Aquesta és la recepta que fa número 100 !!!... i avui per celebrar-ho .... res de pastissos de nata, ni de copes de cava!! ... avui, una llonganissa !!!.... això si .... de xocolata!! Una llonganissa, que com en les de debò, en les que que a partir d'una matèria primera inicial,- carn de porc en unes, o xocolata en aquesta-, cadascun hi va afegint allò que millor creu per tal de donar més qualitat i singularitat al producte. I en aquesta llonganissa d'aniversari d’avui, entre d’altres ingredients, jo he fet servir uns 5 o 6 "Jaumets", una especialitat típica de la localitat de Sant Hilari Sacalm, unes galetes petites, seques, i molt saboroses, de forma arrodonida i irregular, que s'elaboren amb avellanes, ametlles, sucre i clares d'ou. .... i és que en aquest cas, ... la toponímia obliga!!... serviu-vos un bocí...
Aquesta recepta ha estat seleccionada com una de les finalistes en l'apartat de postres , en el 11è Concurs de Cuina Bonpreu-Esclat, i ha estat publicada per l'entitat organitzadora en un llibre recopilació, amb la totalitat de les receptes finalistes, juntament amb les guanyadores, en cada un dels diferents apartats: infantil,entrants, primers, segons i postres.
-5-6 “Jaumets” (opcional) poden ser carquinyolis, merengues seques...
-100 gr. de xocolata 70% cacau
-75 gr. de galetes “Chiquilin”
-6 galetes “Pim’s Deligh Orange”
-3 talls de taronja confitada
-35 gr. de farina de rebosteria
-35 gr. de farina d’ametlles
1-En un cassó al bany maria , o al microones, foneu la xocolata.
2.-En un altre cassó a foc suau, barregeu-hi la mantega, la mel i el sucre. Fora del foc incorporeu-hi tot remenant la farina, la farina d’ametlles i la xocolata desfeta. Torneu-ho a posar al foc, sense deixar de remenar, per tal de que torni a agafar temperatura i espesseixi una mica. Retireu-ho del foc i afegiu-hi les galetes Chiquilin aixafades grollerament amb el corró, les nous i les avellanes esmicolades i els Jaumets, les Pims i la taronja confitada, tallades en petits bocins .
3- Deixeu-ho refredar una mica, i aboqueu la barreja sobre un paper film. Enrrolleu-ho i doneu-hi la forma que més s’acosti a la d’una llonganissa. Reserveu-ho a la nevera unes 8 hores.
4- Un cop ben endurit, retireu el paper film i arrebosseu-ho amb el sucre de llustre. Feu alguns talls que convidin a la degustació ... i gaudiu-ho de gust.