29/5/12

PASTÍS DE POMA ENGRUNAT



Hi ha receptes que semblen tenir un atractiu especial .... que saps des del primer moment que tard o d'hora sortiran de la teva cuina ... receptes amb un poder de convocatoria tal, que van apareixent una i altra vegada al llarg del temps en un bloc rere l'altre .... En quants blocs haureu visto potser fins i tot les tingueu publicades al vostre, el "Pastís de xocolata Guiness", "Les Piruletes de formatge" ,"Els Maccheroni in crosta"  .. o tantes altres que estan encara a la carpeta de pendents ...
.... com aquest "Pastís de poma engrunat", que ara he rescatat de la meva ... una recepta, que fa alguns anys era de les que apareixia sense parar en un bloc rere l'altre, i que ara fa temps que no veig ... però si sou com jo, que en el món dels blocs ja aneu camí de ser un "gran reserva", segur que us la haureu trobat molts cops  cada cop segur que us ha despertat un fantàstic record .... que espero suscitar també ara en els que encara no la coneixeu....tasteu-la!!




Despatxeu:

- 300 g de farina
- 2 culleradetes de llevat en pols
- 140 g de mantega
- 1 ou
- 125 g de sucre
- ½ culleradeta de vainilla en pols
- 2 pomes grosses
- 1 llimona
- 100 g de nous
- 50 g de panses de Corint
- sucre de llustre

Preparació:

1.-Escalfeu el forn a 200º, amb l’escalfor de baix. Poseu la farina juntament amb el llevat, la mantega en pomada, l’ou, 100 g de sucre (reserveu els altres 25 g) i la vainilla en pols, i treballeu-ho amb les mans, fins que quedi una pasta consistent.

2.-Unteu amb mantega un motlle de 22 cm i poseu-hi al fons tres quartes parts de la massa. Ratlleu la pell de la llimona. Ratlleu una poma, disposeu-la a sobre de la massa, escampeu-hi per sobre la meitat del sucre que teníem reservat, la meitat de la ratlladura de llimona, una mica de vainilla en pols, la meitat de les nous trencades, no picades, i totes les panses de Corint.

3.-Ratlleu l’altra poma i feu una altra capa de farcit, igual que l’anterior, però en aquest cas sense panses, ja que a la part de dalt del pastís es ressecarien. Esmicoleu la quarta part de massa restant, fent petits pessics irregulars (engrunes), i poseu-les a sobre del farcit, procurant que quedi ben cobert.

4.-Coure-ho al forn a 200º, durant 50 minuts aproximadament.

5.- Un cop sigui fred, desemmotlleu-ho, empolsineu-ho amb sucre de llustre. ....i gaudiu-ho de gust

22/5/12

GOTET DE TIRAMISU DE MADUIXES


Si  en el vostre congelador hi guardeu algun retall sobrer del pa de pessic amb el que varem fer el "Pastís de xocolata i gerds" ara fa uns dies,..... doncs,  ha arribat ja el moment de recuperar-ho per donar-li aquesta fantàstica i deliciosa  destinació...





Despatxeu: per uns 10 gotets

- 1,5 kg de maduixes
- 1 cullerada de rom blanc (o cava...)
- 1 beina de vainilla
- 1 branca de canyella
- 40 g de sucre
- Suc d'una llimona
- 1 rovell d'ou
- 125 g de formatge mascarpone
- 100 ml de nata
- 40 g de sucre
- Retallons de pa de pessic de xocolata
- Festucs torrats

Elaboració

1.- En un bol amb el suc de llimona, l’interior d’una beina de vainilla raspada, la canyella i el sucre, barregeu-hi les maduixes tallades a bocins i deixeu-ho marinar al voltant d’una hora, remenant-ho de tant en tant. Retireu la branca de canyella, recupereu el suc i reserveu les maduixes.

2.- Retalleu bocins del pa de pessic de l’alçada de l’interior dels gots que fareu servir i de 3-4 cm, d’ample. Xopeu-los per una de les seves cares amb el suc de maduixa llimona  i recobriu l’interior de les parets dels gots.

3- Munteu la nata i reserveu-la a la nevera. Prepareu un bany maria amb l’aigua calenta  però sense que arribi a bullir. Incorporeu-hi un bol amb el rovell i el sucre i blanquegeu-ho fins que tripliqui el seu volum. Retireu-ho del bany maria i atureu la cocció submergint el fons del vol en aigua freda.  Afegiu-hi  amb suavitat primer el mascarpone y després la nata muntada. Reserveu-ho

Muntatge

Feu una primera capa al fons dels gots amb una bona cullerada de la crema de mascarpone, repartiu les maduixes marinades per els gots y cobriu-ho amb una nova capa de crema de mascarpone, reserveu-ho a la nevera unes dues o tres hores. Serviu-ho amb uns  festucs torrats per sobre ... i gaudiu-ho de gust

14/5/12

GOTET DE CAPPUCCINO DE PASTANAGA I MONIATO AMB BACON CRUIXENT


....l'últim divendres, i "gràcies" a un inesperat embús a l'autopista, que va fer que fes cua durant molta més estona de l'habitual, vaig poder escoltar per la ràdio a la Dra. Magda Carles, que en el magazine de RAC1, "Tot és possible ", de L'Elisenda Camps, i en la seva secció dedicada a la nutrició, promocionava un concurs de "Receptes saludables", .....  i aquesta setmana l'artista convidat eren les pastanagues .... així és que .... que tal si entre tots inundem la secció de sanes, saludables, saboroses i atrevides propostes a base de pastanagues, i convertim això d'escollir una recepta en quelcom veritablement complicat ...?





Despatxeu (per uns 8 gotets): 


-1 moniato mitjà
-500 g de pastanagues
-20 cc de nata líquida per muntar
-1,5 l de brou de verdures
-Pebre negre-Sal
-Tires de bacon.



Preparació:


1.- Peleu les pastanagues i els moniatos. Talleu-ho a bocins i coueu-ho en una cassola juntament amb el brou vegetal. Tritureu-ho amb una mica del líquid de coció i un rajolí d’oli fins aconseguir la consistència d'un puré no molt espès. Rectifiqueu-ho de sal i pebre si cal. 


2.-Amb l’ajut d’unes varetes, munteu la nata líquida amb un pessic de sal. Reserveu-ho


3.- En una paella amb unes gotes d’oli fregiu les tires de bacon, fins que quedin ben cruixents. Una alternativa més saludable, seria la de coure 3-4 tires de bacó al microones, entre en un parell de fulls de paper de cuina, uns 2 o 3 minuts, al 100% de potència.


Muntatge


Ompliu els gotets amb el puré de pastanaga i moniato , escapeu-hi per sobre una de les tires de bacon feta bocins, incorporeu-hi una quenelle de nata muntada per fer el cappuccino i decoreu-ho finalment amb una tira de bacon ben cruixent.

10/5/12

PASTÍS DE XOCOLATA I GERDS.


Per avui, un pastís deliciós,  molt més fàcil de fer del que a primera vista podria semblar ... i que els  addictes a la xocolata  no oblidaran fàcilment .... tasteu-ho...!!




 
 
Font: Cristina Batlló


Despatxeu:


-6 ous
-120 g. de sucre
-20 g. de cacau pur
-50 g. de farina d'ametlla
-150 g. de sucre
-30 g. d'aigua
-3 cullerades de licor de gerds
-300 g. de xocolata 60%
-75 cc de nata líquida 35%
-150 g. de gerds


Preparació



1.-Munteu les clares dels 6 ous a punt de neu, afegint-hi a mig muntar 100 gr de sucre. En un altre bol, blanquegeu-hi els rovells amb els 20 g. de sucre restants fins que dupliquin el seu volum. Barregeu-ho amb delicadesa i incorporeu-hi el cacau i la farina d'ametlla.

2.-Esteneu la barreja en una safata d'anar al forn, coberta amb paper sulfuritzat, procurant que no tingui més d'1 cm de gruix i enforneu-ho uns 15 minuts a 200 º. Deixeu-ho refredar, desemmotlleu i reserveu-ho.
 

3.-Talleu els gerds per la meitat, reservant uns 8 o 10 sencers per a la decoració final.
 
4.-En un bol al foc, prepareu un xarop amb els 30 g d'aigua i els 150 de sucre. Retireu-ho del foc i afegiu-hi les cullerades de licor de gerds. Reserveu-ho.


5.-Escalfeu la nata líquida i aboqueu-la per sobre de la xocolata per tal de fondre-la. Reserveu.
 
6.-Folrreu amb paper film l’interior del motlle que feu servir per muntar el pastis

7.-De la planxa que heu tret del forn, en feu tres bocins de les mides de l’interior del motlle folrat, que seran les tres capes del pastís. (Recupereu els retalls, es poden congelar )  


8.- Per muntar el pastís, col.loqueu una primera capa al fons del motlle i pinteu-la amb el xarop de gerds, escampeu-hi després una capa de xocolata i repartiu-hi ordenadament en files horitzontals la meitat dels gerds, calculant que com a mínim a cada tall que feu del pastis en el moment de servir, us quedi una filera de fruita. Pinteu  ambdues cares de la segona capa i incorporeu-la al motlle tot fent una lleugera pressió sobre la capa anterior. Repartiu-hi una nova capa de xocolata i repartiu-hi ordenadament els gerds restants. Pinteu un dels costats de la tercera capa i col·loqueu-la tapant la capa de gerds i fent novament una lleugera pressió. Reserveu-ho a la nevera una mitja hora perquè prengui cos.
 
9.- Treure de la nevera retireu el paper film i repartiu-hi la xocolata restant cobrint la superfície i els costats del pastís. Decoreu-ho amb els gerds reservats, deixeu-ho en fred fins una estona abans de servir.....i gaudiu-ho de gust

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails