30/5/13

MINI PASTISSETS DE CARBASSA I DE CREMA DE LIMONCELLO



Els que com jo, teniu alguna arrel a les terres de l'ebre, segur que entre els dolços més recordats de la vostra infantesa estan sens dubte, els pastissets ... farcits de cabell d'angel ... tot i que no es un farciment que a mi m'entusiasmes massa, va acabar, pastisset rera pastisset i amb algun que altre tortell_de cabell d'angel_ intercalat,  per agradar-me del tot... 
Avui, una recepta d'aquells pastissets, un record per aquestes entranyables llepolies, farcides però, pel que en altres terres és també un altre clàssic en el món dels pastissets: la confitura de carabassa ... i per alternar-ho amb un petit toc d'innovació i, de pas, acabar d'esgotar l'ampolla d'aquell magnific limoncello casolà, ... farcits també, amb una crema d'aquest licor ... 
Ah!!... i tot en un format mini, per poder repetir una i altra vegada de limoncello i de carbassa, de carbassa i de limoncello, i sense tenir cap remordiment ...






Despatxeu: (han sortit uns 60 minipastissets)

Per a la massa
-500 gr. farina de blat
-50 gr. de farina d'ametlla
-250 cl oli de gira-sol
-75 cl de Marie Brizart (o d’anís)
-50 cl vi de Porto dolç
-La pell de 1/2 llimona ratllada

Per a la confitura de carbassa
-300 gr. carbassa cuita 
-150 gr. sucre
-1/2 c / c canyella
-La pell de 1/2 llimona ratllada

Per a la crema de limoncello:
-200 gr de llet
-50 cc de limoncello
-80 gr de sucre
-20 gr de maicena de Santa Rita
-1 ou


Preparació:

1.-Ratlleu la pell d'una llimona i repartiu-la, la meitat per la confitura de carbassa i l'altra meitat per la massa.

2.- Per a la confitura de carbassa: Preescalfeu el forn a 180 º. Poseu el tall de carbassa en una safata d’anar al forn, i coeu-ho durant 20 o 30 minuts, fins que estigui tova. Un cop atemperada, retireu-hi  la polpa amb ajuda d'una cullera. Peseu els 300 gr. de polpa cuita i reserveu-la. 

3.-En una cassola a foc mitjà/baix, incorporeu-hi la polpa de carbassa, la ratlladura de 1/2 llimona, la canyella i el sucre. Coeu-ho durant uns 30 minuts, remenant de tant en tant per tal de que no s'enganxi al fons. Al cap de la mitja hora, retireu-ho del foc i deixeu-ho refredar.

4.- Per a la crema de limoncello. En un bol, blanquegeu el sucre amb els ous i incorporeu-hi la maizena. Barregeu-ho bé fins que quedi una crema llisa i homogènia. Poseu un cassó al bany maria amb la llet i el limoncello. Just abans que comenci a bullir, incorporeu-hi la barreja del bol i remeneu-ho fins que comenci a espessir i quedi consistent. Reserveu-ho.

5.-Per a la massa dels pastissets. En un bol poseu-hi l'anís, el porto, l'oli i la ratlladura de 1/2 llimona. Barregeu-ho bé i incorporeu-hi la farina de blat tamisada i la d’ametlla. Barregeu-ho de nou per tal d’integrar bé tots els ingredients. Feu-ne una bola i deixeu-la reposar uns 30 minuts a la nevera, tapada amb paper film.

6.- Entre dos fulls de paper d'enfornar, estireu la massa fins un gruix d’uns 3 mm. més o menys. Talleu-hi discos d’uns 6,5 cm de diàmetre. A la meitat, col·loqueu-hi una/dues culleradetes de confitura de carbassa al centre, i una/dues de crema de limoncello a la resta. Doblegueu-los sobre si mateixos i tanqueu les vores ajudant-vos amb el mànec d'una cullereta.

7.- Col·loqueu els mini pastissets en una safata sobre paper de forn i enforneu-los a uns 180º durant 15 minuts, o fins que estiguin daurats. Acabats de sortir del forn i amb cura de no cremar-vos, arrebosseu-los amb sucre. Reserveu-ho.

19/5/13

GOTET DE GAMBES A LA CREMA D'ALL AMB CAVIAR DE TOMÀQUET



...ni per a una extracció de sang,.. ni per a una injecció intramuscular ... ni per a una anestesia epidural ... no, aquesta xeringa poc podia imaginar-se que acabaria servint per a fer caviar..!!





Despatxeu:

-12 gambes
-Grisines
-Sal Maldon
-1 gra d'all
-1 xeringa
Per a la crema d'all
-1 cabeça d'all
-140 cc de llet semidesmatada
-1/2 cullerada de suc de llimona
-25 g d'oli d'oliva,
-Pebre negre / sal.
Per al caviar de tomàquet
-7 tomàquets mitjans per rostir
-125 g d'aigua,
-10 g de sucre,
-3 g d'agar-agar
-500 ml d'oli de gira-sol.


Preparació

1. - Saltegeu les gambes amb un fil d'oli i un gra d'all triturat. Peleu-les. Recupereu a la mateixa paella les cloves i els caps de les gambes, cuineu-ho amb la llet durant uns minuts per recuperar els sucs. Coleu-ho.

2.-Emboliqueu la cabeça d'all, amb unes gotes d'oli i un pessic de sal, en paper d'alumini. Enforneu-ho, amb els tomàquets tallats per la meitat amb una mica de sal, un pessic de sucre  i un fil d'oli, a 170 º C, 35 minuts, fins que el alls estiguin tendres. Retireu els alls i deixeu els tomàquets fins que estiguin rostits. Peleu els alls.

3.-Barregeu suc de llimona i la llet. Deixeu-ho reposar uns 10 minuts a temperatura ambient. Tindrà l'aparença de llet tallada.

4. - Poseu al congelador un bol ample amb l'oli de gira-sol fins que arribi a uns 5 º. Tritureu els tomàquets rostits sense pell ni llavors. En un cassó al foc, dissoldre l'aigua i el sucre. Afegiu-hi els tomàquets triturats i quan bulli incorporeu-hi l'agar-agar. Retireu i deixeu-ho temperar uns 5 minuts.

5.-Ompliu una xeringa amb la barreja i tireu-la gota a gota sobre l'oli fred. Amb un colador fi, coleu l'oli i recupereu el caviar. Passeu-ho per aigua per treure l'excés d'oli. Reserveu-ho en fred.

6.-Tritureu gambes, alls i llet, incorporant-hi l'oli d'oliva en un fil fins aconseguir la textura desitjada. Rectifiqueu-ho de sal / pebre.


Muntatge

Ompliu els gots amb la crema i cobrir-ho amb el caviar.  Col.loqueu unes escates de sal Maldon i servir-ho acompanyat d'uns grisines.


7/5/13

FUDGE DE XOCOLATA NEGRA I SPECULOOS




i si després de les receptes del post anterior, encara us queda algun paquetet de speculoos per algun racó del vostre rebost, aquí teniu una nova proposta, una delícia per acompanyar el cafè d'un dia festiu ... o feiner... 





Despatxeu:

Per a un motlle de 15 x 15 cm
- 260 g de xocolata 65% de cacau
- 220 grams de llet condensada ensucrada
- 10 gr de mantega
- 1 mica de sal
- 10 Speculoos



Preparació:

1.-Folreu el motlle amb paper de forn.

2.-Feu a bocins  6 speculoos i  polvoritzeu els 4 restants

3.-Feu a bocins la xocolata. Escalfeu al bany maria la llet condensada i la mantega. Afegir-hi el polsim de sal i la xocolata en 2 o 3 cops, barrejant-ho bé. Deixeu-ho de 4 a 5 minuts, remenant amb regularitat. La barreja ha de quedar espessa i suau. Traieu del foc.

4.-Aboqueu la meitat de la barreja en el motlle. Repartiu-hi els bocins de speculoos i cobrir-ho amb la barreja restant. Empolsineu-ho amb la pols de speculoos.

5.-Deixeu-ho refredar i guardeu-ho a la nevera durant la nit abans de tallar-ho  en quadrats petits.

2/5/13

GOTET DE PANNA COTTA DE SPECULOOS, PERES CARAMELITZADES AL COINTREAU I NATA SAFRANADA




d'una escapadeta que vam fer fa ja uns dies per terres del conflent -magnífic racó- vaig portar uns paquetets de speculoos, aquestes galetes especiades de tanta tradició en els països baixos i frança.... a casa ens agraden molt, i després de tastarles soles, amb xocolata o acompanyant el cafè amb llet,  amb les que varen quedar, vaig fer una deliciosa crema de speculos, ideal per untar sobre una torrada o farcir un brioix o un pa de pessic .. i amb la crema va sortir una panna cotta de speculoos i amb la panna cotta i unes peres.... vaja unes galetetes d'allò més que aprofitades... ho tenia pensat de fer amb galetes napolitanes, o amb chiquilin_ també unes de les preferides a casa_ o amb les maria de tota la vida ... vaja, que per escollir que no quedi  ....





Despatxeu

-2 peres 
-6 galetes speculoos
-1 cullerada de Cointreau
-30 g de mantega
-80 gr de sucre de llustre

Pel paté de speculoos.
-300 ml. de llet concentrada 
-200 g de speculoos
-100 g de mantega
-2 culleradetes de cafè de suc de llimona
-1 cullerada d’oli de gira-sol
-1 fulla de gelatina

Per a la panna cotta de speculoos.
-1 full de gelatina
-75 gr de paté de speculoos
-60 ml de llet
-200 ml de nata liquida 35 %

Per a la nata safranada.
-1 pessic de safrà  
-150 ml de nata liquida 35%
-1 cullerada plena de sucre de llustre



Preparació:

1.- Pel paté de speculoos. En un bol amb aigua freda, rehidrateu el full de gelatina. En un processador, tritureu els speculoos i barregeu-ho amb la llet concentrada. Al microones foneu la mantega i barregeu-la amb l’oli. Incorporeu-ho en un fil com si d’una maionesa es tractes a la mescla anterior. Escalfeu el suc de llimona i desfeu-hi la fulla de gelatina ben escorreguda. Incorporeu-ho al processador fins que tot estigui ben barrejat. Ompliu uns pots i un cop freds els podeu guardar a la nevera-.

2.- Per a la panna cotta de speculoos. Rehidrateu en un bol d’aigua freda la fulla de gelatina. En un cassó escalfeu la nata liquida, la llet, el paté de speculoos fins que arribi a bullir. Retireu-ho del foc i incorporeu-hi la fulla de gelatina ben escorreguda. Ompliu el fons dels gotets i reserveu-ho.


3.- Peleu les peres, retireu les llavors i talleu-les a bocins. En una paella foneu la mantega i incorporeu-hi el sucre de llustre. Un cop comenci a daurar incorporeu-hi les peres i flamegeu-hi el Cointreau. Deixeu-ho coure a foc dolç uns 10 min. Deixeu-ho temperar i repartiles pels gotets per sobre de la capa de panna cotta de speculoos

4.- Per a la nata safranada. En una paella en sec, escalfeu-hi els brins de safrà uns instants i els deixeu in fusionar una estona en la crema de llet calenta. Coleu-ho, incorporeu-hi el sucre de llustre i ompliu el got del sifó.  Percutiu-hi un cartutx de gas i deixeu-ho en fred unes 6 hores.

5.-Tritureu els 6 speculoos restants.


Muntatge

Una estona bans de servir, retireu els gotets de la nevera i deixeu-los temperar. A l’hora de servir incorporeu-hi la capa de nata safranada ben freda i empolsineu-ho amb una mica de pols de speculoos     

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails