19/12/13

GOTET DE LEMON CURD AMB CHIBOUST DE LLIMONA


... tinc la sensació que aquest any vaig tard .... que el Nadal ja es aquí a la cantonada i jo sense els deures fets .... si fa uns dies, pels que també esteu com jo, encara amb els menus per acabar de decidir, us proposava una magnífica sopa per encetar algun d'aquests àpats festius que s'acosten, avui m'atreveixo a proposar-vos unes delicioses postres per acabar-los ... Un chiboust de llimona: una deliciosa i suau crema pastissera amb delicat perfum de llimona airejada amb merenga italiana .... i per sota una capa de lemon curd .... tot sabor llimona, i en petit format ! ....apte per a tots els públics i en perfecta sincronia amb les postres més indiscutibles per aquests dies, que no cal ni decidir:  torrons, "roscos" de vi , marqueses i troncs de Nadal ...




Despatxeu : per uns 8 gotets



Per al lemon curd

-100 c.c. de suc de llimona

- La pell ratllada de 2 llimones ecològiques

-4 ous

-80 g. de sucre
-80 g. de mantega
Per al chiboust de llimona
-80 c.c. de llet
-30 c.c. de suc de llimona
-2 ous
-1 full de gelatina
-15 g de maizena
-120 g de sucre
Per a la llimona assecada
-1 llimona
-Sucre de llustre




Preparació

1.- Per al lemon curd . En una cassola barregeu-hi el suc de llimona amb la ratlladura de les pells, els ous , el sucre i la mantega tallada en petits bocins . Poseu-ho al bany maria sense deixar de remenar, fins que comenci a espessir-se. Retireu-ho del foc i ompliu el fons dels gotets. Reserveu-ho.

2 . -Per al chiboust de llimona. En un cassó , escalfeu-hi el suc de llimona amb la llet . En un altre, blanquegeu-hi els rovells dels ous amb 20 g del sucre i incorporeu-hi sense deixar de remenar, la maizena. Incorporeu la barreja al cassó amb la llet i el suc de llimona i deixeu-ho espessir lleugerament a foc suau . Retireu-ho del foc i incorporeu-hi el full de gelatina prèviament rehidratada i ben escorreguda. Remeneu-ho bé, filmeu-ho al contacte i reserveu-ho.

3 . - En una cassola barregeu els 100 g restants del sucre amb 25 cc d'aigua . Escalfeu-ho fins als 110 º. Entre tant, munteu les clares fermament i sense deixar de batre, aneu-hi incorporant el xarop en un fil. Finalment Incorporeu-hi la merenga a la crema de llimona encara tèbia. Acabeu d'omplir els gotets amb el chiboust fent una segona capa per sobre de la del lemon curd. Reserveu-ho en fred.

4.-Per a la llimona assecada. Amb l'ajuda d'una mandolina feu rodanxes de llimona d'uns 2-3 mm. de gruix. Empolsineu-les amb força sucre de llustre i col.loque-les al forn a uns 90ºC. durant unes 2 hores. Reserveu-les.

5.- Serviu els gotets decorats amb una rodanxa de llimona assecada. 

15/12/13

CALDO DE BULLABESSA AMB FLAM SALAT I GAMBES AMB PASTA KATAIFI



...ben segur que a hores d'ara, tots ja teniu escollits els menús per a aquestes properes festes de Nadal ... però si algú encara no els té del tot clars, i el que busca és una alternativa festiva com a primer plat, crec que haurà de mirar-se amb calma aquesta proposta de la Mariona Quadrada .... tot un luxe! .... a casa, l'any passat va aparèixer en lloc de la tradicional sopa de Nadal i aquest, com no podia ser d'altra manera, amb el menú de festes encara per acabar de decidir, hi tornarà a estar ... 






Despatxeu:

Per al  brou
-2 cebes
-4 alls
-1/2 kg de crancs
-1/2 kg de galeres
-1/2 kg de peix variat per sopa...(cintes, cap de rap, de roca...)
-8 filets de safrà
-1 tapet de anis sec o Pernod
-Oli,sal i pebre
Per a les gambes
-1-2 gambes per cap
-Mantega clarificada
-Pasta kataifi
Per a la marinada:
-All, oli, pebre, sal, curri en pols. 
Per als flams
-El caps i les cloves de les gambes
-250 cc de caldo de peix
-4 ous
-Pebre vermell i sal
-Cibulet


Preparació

1.-Per al brou. En una olla amb un rajolí d’oli, feu-hi la ceba tallada fina  i els alls picats. Incorporeu-hi el peix i sofregiu-ho. Cobriu-ho d’aigua, uns 4 litres, i feu-ho bullir aprox. 1 hora. Escorreu-ho, ha de quedar aprox. uns 3 litres de brou. Incorporeu-hi els brins de safrà, el pernod i deixeu-ho bullir uns 10 min més. Rectifique-ho de sal .Reserveu-ho

2.-Per les gambes. Peleu-les i en reserveu els caps i les cloves. Marineu les cues en un bol amb la marinada. Deixeu-ho a la nevera 1 hora com a mínim. Deixeu les broquetes en remull en aigua perquè després no es cremin al forn. Treieu la pasta Kataifi uns 30 minuts abans de la nevera i deixeu-la  temperar, tancada en el seu envàs. Preescalfeu el forn a 200 graus. Emboliqueu les cues marinades en la pasta Kataifi i pinteu-les amb una mica de mantega clarificada. Enforneu-les primer d’un cantó i desprès de l’altre, uns 10 minuts fins que comencin a canviar de color.

3.-Per als flamets. Salteu els caps i les cloves de les gambes amb unes gotes d’oli i deixeu que deixen anar el seu suc. Incorporeu-hi el caldo i deixeu-ho un parell de minuts i coleu-ho.  Bateu els ous amb el caldo. Rectifiqueu-ho de sal i pebre i ompliu les flameres. Coeu-ho al bany baria al forn a 180º uns 8 -10 minuts o fins que siguin cuits. Reserveu-ho.

Muntatge

En un plat de sopa col.loqueu-hi un flamet, 1 o 2 gambes arrebossades, uns brins de cibulet picat, i serviu-ho tirant un fons del caldo ben calent ...

8/12/13

"ROSCOS" DE VI



...no, no és que les retallades d'en Wert & cia hagin afectat a les entrades d'aquest bloc, però sí que sembla que ho hagin fet a les hores del dia, i les 24, de vegades, sembla que no donin per més .... 
.....sort que el Nadal ja està aquí a la cantonada, i és ja del tot inexcusable el revifar fogons, el recuperar propostes de tota la vida i el descobrir projectes diferents amb noves sensacions, olors i sabors per a gaudir d'aquestes festes ... i per començar res millor que una de les receptes de tota la vida, la d'un dels postres,per a mi, més entranyables, esperats i golafres d'aquests dies .... els "roscos de vino" .. i como no, el més gran de tots, una gran roscada, dedicada al Sr ministre .... !! 






Despatxeu (25 unitats aprox.)

 -360 grams de farina,
- 40 g. de llar 
- 70 g de vi dolç,
-100 g. de sucre de llustre,
-65 g. d'oli d'oliva suau,
-10 g. de sèsam,
-10 g. de licor d'anís
-La pell d’una llimona ratllada
- 1/2 culleradeta de canyella en pols
- Sucre de llustre per decorar.


Preparació:

1.-Preescalfeu el forn a 180 º C. Poseu en un cassó l'oli amb les llavors de sèsam a foc suau, i escalfeu-les fins desprenguin l’aroma, no s’han de fregir.

2.-En un bol, incorporeu-hi la farina tamisada, la llar, el vi dolç, el sucre de llustre i l'anís. Barregeu-ho una mica i incorporeu-hi l'oli amb les llavors.  Pasteu-ho fins a obtenir una massa homogènia.

3.-Esteneu la massa sobre una superfície de treball i feu una làmina d'uns 5mm.  Amb dues mesures de tallapastes  feu les rosques i disposeu-les en una safata d’anar al forn, coberta amb paper sulfuritzat. 

4.- Fornegeu-ho durant uns 12 minuts aproximadament o  fins que estiguin lleugerament durs per fora i tous a l’interior 

5.-Quan els traieu del forn, passeu-los per sucre de llustre

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails