Per a molts dels que tenim arrels al Penedès, el xató no és tan sols una salsa, ni un plat a base d'escarola, és una part més de les celebracions amb la que la majoria dels pobles del Gran Penedès reben l'època de quaresma. Tot i les variants personals i/o locals amb les que cadascú fa la salsa, aqueta d'aqui és la que fèiem, i encara fem a casa, i a casa el plat d'escarola amanit amb aqueta salsa de xató l'acompanyem amb olives, truita de botifarra blanca i peixos en salaó: bacallà esqueixat, ventresca de tonyina en oli i filets d’anxova; que avui, amb el vostre permís, m’he pres la llicencia de reconvertir-los en el farciment d'uns petits farcells fets amb la truita.
Despatxeu:
-Escarola
-Botifarra blanca
-Ous
-Bacallà esqueixat i dessalat
-Ventresca de tonyina en oli
-Filets d’anxova
-Cebollí
-Sal
-Olives d’Aragó
-Olivada d’olives negres
Per a la salsa
-1/2 kg de tomàquets madurs
-3 nyores
-150 gr. d’ametlles torrades i pelades
-5 grans d’all
- ¼ l d’oli
-Sal i vinagre
Preparació
1- Per a la salsa de xató. Escaldeu les nyores, obriu-les i traieu-ne la carn. Escaliveu els tomàquets i 4 dels grans d’all. Peleu-ho i tritureu-ho tot juntament amb la carn de les nyores, el gra d’all cru, un rajolí de vinagre i un pessic de sal, primerament amb l’oli d’oliva i després amb les ametlles torrades. Rectifiqueu-ho de sal i si voleu afegiu-hi un rajolí més d’oli, com si d’una maionesa es tractes, fins aconseguir la textura desitjada.
2-Pels farcellets. En una paella petita, feu truites rodones amb una capa fina d’ou. Feu unes pinzellades amb l’olivada en el que serà l’interior del farcell i dipositeu-hi al centre una mica de les salaons: anxova, tonyina, i bacallà, així com una mica de la botifarra blanca feta bocins. Enfarcelleu-ho lligant els extrems amb una branca de cibulet.
Muntatge
Disposeu en un plat l’escarola, un parell de farcells amb les salaons i la botifarra, unes olives, amaniu-ho al vostre gust amb la salsa... i gaudiu-ho de gust
Per treure’s el barret!!!!!!
ResponEliminaOhhhhh que bó, m'encanta el xató, aquesta es una amanida que m'encanta i aquesta idea de farcir les truites em sembla genial.
ResponEliminapetons
Ara
Una xatonada ben original!
ResponEliminaAl Pere li encanta, però mai se l'ha menjat així. Potser el sorprendré!
Alfons, molt original aquest xato amb els farcells de truita.
ResponEliminaSalut,
Pepin
RECHIC...pero muy CHIC!!Ya se que te hace gracia que lo diga,pero es lo que pienso cuando veo tus platos,con estas presentaciones y esa luz.Que me encanta vamos!!...aparte de lo delicioso en su conjunto que ha de estar esta receta.
ResponEliminaPara quien cocinas,Alfons?...para ellos mis envidias más sanas.
Un abrazo.
Una xatonada ewstupenda me encanta y con butrifarra, diferente pero más buena.
ResponEliminaSaludossssss
Una presentació ben original, a casa el xato ens agrada molt, però com tu l'has fet fa mes de festa. Salutacions
ResponEliminaEl xató és un plat bandera de la cuina catalana. Amb totes les seves variants, totes igual de bones!
ResponEliminaLa teva proposta és ben original, no hi falta de res! ous, buti, tonyina, bacallà, anxoves... tots els acompanyaments del xató en un de sol. M'encanta!
una pinta deliciosa, com sempre...
ResponEliminaSalutacions,
Només tu podries fer la deconstrucció d'un xató. Extraordinari. Ptons
ResponEliminaUna gran aportació Alfons, com sempre!!
ResponEliminaun petó! Beth
Quina recepta de MH! se'm cau la baba només de llegir els ingredients.
ResponEliminaB7!
La xatonada es un plat fabulós i aquesta presentació es una forma diferent de fer un plat de sempre
ResponEliminaCarai!! aixó es una xatonada de luxe!!
ResponEliminaHola!
ResponEliminaFantàstic plat el Xató, molt original lo del farcellet, m'agrada, però ja saps que el Xató és de Vilanova??? jeje ja hi som! :-)