Per un petit error logístic, la compra setmanal de pastanagues va acabar sent molt més generosa de l'habitual. Així és que la tartaleta d'avui, acompanyada, com no, d'una amanida, ha estat un fantàstic destí per donar sortida a l'excedent. Aquest cop, comencem per la tartaleta ... (continuarà) ...
Per cert, fa uns dies vaig veure l’últim IPOD ( Indice de Precios en Origen y en Destino) el de desembre de 09. Tot i que els preus, en termes globals s'han reduït 0'37 dècimes en comparació amb les dades reflectides en l'IPOD de novembre, hem vaig quedar de pastanaga, en veure el preu d’aquestes hortalisses en origen: 0,08 €/kg., i el seu preu final: 0’98 €/kg. La diferencia percentual origen/destí de les pastanagues, se estableix en un 1.225% !!!. Tot un abús.
Despatxeu
-1 base de pasta brisa
-650 gr. de pastanagues
-1 cullerada de mantega salada
-1 ceba
-1 gra d’all
-suc de ½ llimona
-200 ml de nata per muntar
- 1 ou
-1 rovell d’ou
- fulles de menta
- oli, sal , sucre, pebre
- 1 cullerada de llavors de gallaret
Preparació
1.-Feu la base de pasta brisa, aquí, o compreu-ne una de feta . Escalfeu el forn i coeu-la en sec a 180 º uns 20 min.
2.- Ratlleu les pastanagues. En un cassó amb l’oli i la mantega, sofregiu-hi la ceba fins que estigui translúcida. Afegiu-hi l’all i sense deixar que es faci del tot, incorporeu-hi les pastanagues i deixeu-ho coure uns 10 -15 minuts, remenant tota l’estona. Afegiu-hi el suc de llimona, un pessic de sucre i un altre de sal, una mica de pebre i un grapadet de fulles de menta ben picades, durant un parell de minuts més. Retireu-ho del foc i tritureu-ho tot amb la meitat de la crema de llet, fins a obtenir-ne un puré.
3.-Batiu l’ou, el rovell i una cullerada de llavors de gallaret i barregeu-ho primer amb l’altra meitat de la crema de llet i després amb la resta del puré.
4.-Ompliu la base de pasta brisa amb el farcit i enforneu-ho uns 25 minuts o fins que el farcit estigui quallat.
5.-Desemmotlleu-ho, decoreu-ho amb unes fulles de menta fresca ... i gaudiu-ho de gust.
2.- Ratlleu les pastanagues. En un cassó amb l’oli i la mantega, sofregiu-hi la ceba fins que estigui translúcida. Afegiu-hi l’all i sense deixar que es faci del tot, incorporeu-hi les pastanagues i deixeu-ho coure uns 10 -15 minuts, remenant tota l’estona. Afegiu-hi el suc de llimona, un pessic de sucre i un altre de sal, una mica de pebre i un grapadet de fulles de menta ben picades, durant un parell de minuts més. Retireu-ho del foc i tritureu-ho tot amb la meitat de la crema de llet, fins a obtenir-ne un puré.
3.-Batiu l’ou, el rovell i una cullerada de llavors de gallaret i barregeu-ho primer amb l’altra meitat de la crema de llet i després amb la resta del puré.
4.-Ompliu la base de pasta brisa amb el farcit i enforneu-ho uns 25 minuts o fins que el farcit estigui quallat.
5.-Desemmotlleu-ho, decoreu-ho amb unes fulles de menta fresca ... i gaudiu-ho de gust.
Primer de tot et dono les gràcies per fer-te seguidor meu.
ResponEliminaCrec que és millor no mirar l' IPOD, tots ja sabem l'increment de solen fer i és un desvergonyiment.
És una tartaleta increïble, felicitats.
Si t'interessa, tinc una cosa en el meu blog per a tu. Ptons
Jo també tincs més pastanagues de les q havia d'haver comprat....fes-me un favor i diga'm q son les llavors de gallaret, q miro al google i no me'n surto....
ResponEliminaGracies,
Hola Alfons vinc al teu blog de part de Crmen que no el coneixia, i m'ha agradat, aquesta tartaleta te molt bona pinta.
ResponEliminaBona nit
Que bona! però em podries dir que són les llavors de gallaret?
ResponEliminaGràcies
Que bones les pastanagues!! i el toc de l'all, molt oportú!
ResponEliminaAquesta tartaleta cremosa de pastanagues ha de ser una delícia!! Una sortida genial a l'excedent de pastanagues! ;)
ResponEliminaI pel que fa a l'IPOD, doncs si ho mirem per tots els productes en general, sempre els intermediaris són els que en treuen més profit de tot plegat. ;)
Una abraçada!
Les pastanagues són molt saludables, són un "chute" de vitamines directe a la sang. I fetes així en tartaleta, no hi ha qui si pugui ressitir...
ResponEliminaEncantada de conocerte,que lindo blog,y que lindas recetas!!
ResponEliminauna sabia manera de aprovechar el excedente de zanahoria y con una pinta muy apetitosa ;)
ResponEliminaFelicidades por la publicación de una de tus recetas en Petitchef ;)
SAlu2, Paula
http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
No fa gaire que vaig trobar el teu blog però la veritat és que el trobo molt i molt interessant ... i senzill. Ja he "provat" de fer algunes cosetes, el got de crema de carbassó i iogurt i el de puré de cigrons amb brandada de bacallà. La veritat és que varen tenir un èxit relatiu. Als de casa els hi varen agradar molt, a les iaies i tietes ... en fi.
ResponEliminaPer un error de logística (i creu-me que no és mentida, vaig comprar carrotes dos dies seguits ... i no pas tres o quatre...)tenia pastanagues fins al Dia del Judici Final. Però m'ho has arrreglat: demà al matí faré la coca i ja et diré el què.
Moltes gràcies per tot. Montserrat
Gràcies Carmen!, vaig al teu bloc per veure de que es tracta ..
ResponEliminaSonia i Silvia, a casa a la rosella sempre l'hem anomenat Gallaret, igual és un localisme ... no ho sé ja ho miraré.... són en realitat llavors de rosella...
Benvinguda MªJosé, és un honor veure't per aqui... i espero que sigui molt sovint
Tens raó Anna,les pastanagues són una delícia encara que darrerament cada dia trobo que hi han més amb un sabor força insípid .. igual he estat de mala sort al escollir-les...
Gemma, un xut superhipervitaminic i hiperbonisim
Encantado de verte per aquí Silvia, i espero que encuentres muchas recetas de tu agrado para poder verte muy a menudo
Gracias Paula por la información de Petitchef, ire a ver ...
Gràcies Montserrat, és veritat és un tipus de presentació que no acostuma a tenir termes mitjos... ja m'explicaras la nova experiència amb la coca...
Un abrazo !!