5/11/09

FINANCIERS DE MOUSSE DE CASTANYA AL PERFUM DE MOSCATELL

El passat pont del dia del Pilar vam fer una escapada cap a la Garrotxa. De fet molta, molta,... molta gent, va tenir el mateix pensament.... el pàrking d’accés a la fageda d’en Jordà estava a rebentar, les barreres baixades amb el lletreret de complert, cotxes i més cotxers “aparcats” pels vorals de la carretera i enfilats en els llocs més inversemblants.... l’idea d’un tranquil i romàntic passeig es va ensorrar com un pa de pessic poc cuit... ! Així es que vam decidir anar a ciutat i, en previsió, encarregar taula per l’hora de dinar, i poder gaudir de la magnífica cuina local, perdó, cuina volcànica ....tot aquest rotllo és tan sols per dir-vos que, abans d’anar al restaurant, ens vam aturar a Santa Pau per comprar els seus famosos fesols i allí vam comprar també una bossa de flocs de castanyes, una mena de muesli de castanyes deshidratades, amb els que hem fet la base de les postres d’avui. Si no teniu intenció d’anar a Santa Pau, o no els trobeu en lloc més, es poden substituir fàcilment per farina de castanyes o castanyes torrades a petits bocins, segur que també surten igual, o encara més bons.


ULTIMA HORA !!!!
Aquesta recepta ha estat escollida com la guanyadora, entre les més de 180 receptes presentades, al primer “Concurso plato de pizarra”, organitzat per "Gastronomia y Cia." i que té com a premi un magnífic conjunt de plats de pissarra per gentilesa del patrocinador del concurs. No cal dir que estic molt content i encara no recuperat del que ha estat una immensa sorpresa i una gran alegria per a mi.






Despatxeu (per unes 6 unitats)

Per a la mousse de castanyes:
-150 g de crema de castanyes
-150 cc de nata líquida
-2 fulles de gelatina
Per a la crema de castanyes:
-175 g de castanyes
-Llet
-Sucre
Per al bescuit de castanyes:
-20 g de mantega en pomada
-1 ou
-20 g de sucre
-80 g de flocs de castanya (farina, o castanyes torrades)
-1 culleradeta de cacau en pols
-50 cc de nata líquida
Per a la gelatina de vi moscatell:
-40 cc de vi moscatell
-1 fulla de gelatina

Elaboració:

1.-Per al bescuit de castanyes. Muntar la nata i reservar en fred. Muntar la clara d'ou a punt de neu i reservar. En un bol, posar els flocs de castanyes i, afegir mentre remenem només la llet suficient per aconseguir rehidratar els flocs de castanyes.

2 .- En un altre bol, barrejar el rovell de l'ou amb el sucre, la mantega i la culleradeta de cacau en pols, i afegir després els flocs de castanyes rehidratada. Incorporar amb cura perquè no es desmuntin gaire, primer la nata muntada i després la clara a punt de neu, fins a obtenir una mescla homogènia.

3 .- Distribuir-la en una safata de forn i enfornar a 180 º durant 18-20 minuts. Reservar

4.-Per a la crema de castanyes. Feu un petit tall a la pell de les castanyes i introduir-les en un cassó amb aigua bullint durant uns 5 minuts. Peleu, - i posar-les novament al foc en un cassó, cobertes per una mica més d'un dit de llet i una cullerada de sucre. Coure-les durant un 20minuts més o fins que estiguin tendres. Retireu unes 4 castanyes cuites per al cruixent de castanyes de la decoració final, i tritureu-ne la resta fins a obtenir una crema fina. Reserveu.

5.-Per al cruixent de castanyes. Poseu en una paella un parell de cullerades de sucre a caramelitzar i incorporeu-hi tot remenant les 4 castanyes cuites i trossejades en petits fragments, que acabem de reservar. Aboque entre dos fulls de paper parafinat i passeu el rodet per a obtenir-ne una làmina fina i uniforme de cruixent de castanyes. Deixeu-ho refredar

6 - Per a la mousse de castanyes. Escalfeu uns 20 cc de nata líquida i dissoldre les dues fulles de gelatina prèviament hidratades en aigua freda i barrejar-la amb 150 gr. de crema de castanyes. Munteu la resta de la nata líquida i incorporeu-la a la barreja anterior amb moviments envoltants.

7 .- Ompliu els motlles dels finaciers amb la barreja anterior i posar-los al congelador el temps just per tal que adquireixin la consistència suficient per desemmotllar-los sense trencar-se. Uns 10 minuts. Desemmotlleu-los i reserveu en fred.

8.-Per a la gelatina de moscatell. Porteu al punt d'ebullició els 50 cc de moscatell per tal que perdi part de la seva graduació. Reserveu uns 20cc per emborratxar el pa de pessic de castanyes i desfeu en la resta la fulla de gelatina prèviament hidratada en aigua freda. Aboqueu en el motlle dels financers buits i reserveu en fred fins que solidifiqui.

Muntatge

Talleu el pa de pessic en rectangles, d'acord amb les mesures de la base dels nostres financiers. Emborratxeu lleugerament la superfície amb el moscatell reservat.  Desemmotlleu els finaciers i poseu-los damunt de les bases de bescuit. Empolsineu-ho amb cacau en pols i poseu per sobre fragments del cruixent de castanyes. Servir-ho acompanyat de la gelatina de moscatell tallada en petits cubs.

13 comentaris:

  1. Felicitats! No m'estranya que hagis guanyat, és una recepta delciosa, original i molt adient per l'època de l'any.
    Ja ens ensenyaràs els plats, eh?

    ResponElimina
  2. Quina virgueria de postre!!! No m'extranya gens que hagi guanyat un premi!!! Quin gran cuiner que estàs fet! La Garrotxa és preciosa i els seus productes d'una gran qualitat. Nosaltres durant molts anys hi vem tenir una casa a la Vall d'en Bas on hi estiuejàvem. De fet continuem anan-t'hi perquè hi tenim una cosina que hi viu. El seu paisatge enamora.
    Moltíssimes felicitats per aquest merescudíssim premi! Petons!

    ResponElimina
  3. Felicitats per el premi, no m estranya gens es un pastis meravellós, la fageda d`en Jordà , esta impressionant a la tardor amb la quantitat de colors dels seus arbres.
    Una abrasada

    ResponElimina
  4. gràcies "Fem un mos" ...jo també recordo la fageda com tota una experiència de colors.... gràcies per les felicitacions!
    Petons

    ResponElimina
  5. Gràcies Gemma !!Tindre que buscar alguna recepta que llueixi amb aquesta mena de plats,... ja us els ensenyare...
    una abraçada

    ResponElimina
  6. Nuni, em vaig quedar amb tantes ganes de fer un tomb amb tranquilitat per la fageda, que de fet tinc prevista una nova escapada per d'aquí a dues setmanes... igual tinc més sort... ja us ho explicare...Ah! i gràcies per les felicitacions ..
    una abraçada!

    ResponElimina
  7. Hola Alfons.
    Moltes felicitats pel premi. Un postre deliciós. Amb el que ja en dit els companys ja no puc afegir res més.
    Salut,
    Pepin

    ResponElimina
  8. Moltes felicitats pel premi! i volem veure fotos de la vaixella!
    La recepta molt bona i la foto per llepar-la al monitor.
    Gràcies per compartir-la!
    Petons

    ResponElimina
  9. Moltes gàcies Pepin, es una tonteria... però que satisfà un munt
    quin tip de riure ....Quinta del Luculus,... no paro d'imaginar-me algú llepant un monitor amb una foto d'un inmens gelat de xocolata.... molt ocurrent!!
    Una abraçada!

    ResponElimina
  10. hahaha, he buscat el teu correu electrònic, per si t'interessa et puc enviar els codis html per l'efecte de les paraules voladores... (cc: luculus ensaïmada ya punt com).
    I m'acabo d'adonar que m'he despistat d'una altra recepta: els teus panellets equilibristes, me l'anoto per a l'any vinent...
    Petó i molt bon cap de setmana! me'n vaig corrents que comença la Festa del Vi!
    Maragda

    ResponElimina
  11. Moltes felicitats!!! No m'estranya que guanyéssis! És una recepta molt original i de temporada! Me l'apunto! :p

    ResponElimina
  12. Enhorabona, de tot cor ens n'alegrem moltíssim, has fet una recepta autènticament genial. Petons.

    ResponElimina
  13. Mira, avui remenant el congelador he trobat pasta de castanya congelada amagada darrera les mantegues i he pensat: ara què en fas d'això???????? Solucionat!!!!!!! Encara que sigui fora de temporada!!!! ;)

    Una abraçada

    www.bruixesalacuina.blogspot.ch

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails