20/3/10

GOTET DE CREMA CATALANA, SALSA DE CARAMEL I CRUMBLE



Que la primavera ja és a la cantonada, es nota per tot arreu. Fins i tot ho noten les gallines , que per aquestes dates, després d'un dur hivern, i engrescades pel inici de la bonança i per les més hores amb claror de dia, els hi dóna per pondre més ous de l'habitual. Tot un inesperat excedent de producció, que el bon saber popular, ha sabut optimitzar en forma d'una meravellosa crema a base d’ous, que per la coincidència de dates amb les del santoral, la litúrgia i la tradició van anomenar "de Sant Josep", i d’altres anomenen simplement, "Catalana".
Encara que la versió d'avui és tot un luxe de reinterpretació d’aquestes postres tradicionals, crec que la seva autora, la Mey Hofman, em sabrà perdonar si mai arriba a veure que la crema que aquí he apuntat no és la seva, sinó que és tal i com l’hem feta sempre a casa (la tradició obliga) però, per la resta, m'he mantingut més o menys fidel a les seves indicacions.




Despatxeu ( per uns 20 gotets)

Per al crumble
-25 g de sucre
-25 g de farina d’ametlla
-25 g de farina
-25 g de mantega
Per a la salsa de caramel
-150 ml de nata líquida
-100 g de sucre
Per a la crema catalana
-750 cc de llet
-3 rovells d’ou
-la pell d’una llimona
-1 branca de canyella
-120 g de sucre
-1 sobre de crema catalana Royal

Elaboració

1-Per a la crema catalana – Bateu en un bol el sobre de crema catalana , els rovells d’ou i una tercera part de la llet. Poseu-ho en una cassola a foc molt baix, juntament amb el sucre, la pell de llimona, la branca de canyella i la resta de llet, remeneu-ho sense parar i evitant que arribi a bullir, fins que s’espesseixi . Retireu-ho del foc i traieu la pell de llimona i la branca de canyella. Aboqueu-ho en el fons dels gotets i deixeu-ho refredar.

2- Per a la salsa de caramel. Poseu en una paella el sucre fins que comenci a caramelitzar, retireu-ho del foc i amb molt de compte, afegiu-hi sense deixar de remenar, la nata líquida bullint. Aboqueu la salsa de caramel en els gotets fent una segona capa per sobre la de la crema catalana i reserveu-ho en fred.

3-Pel crumble. Barregeu tots els ingredients amb les mans sense arribar a amassar-ho, la idea es fer petits grumolls de massa que repartireu per sobre d’una safata d’anar al forn. Coeu-los durant uns 10 minuts a uns 180 º. Reserveu


Muntatge

Una estona abans de servir, traieu-ho de la nevera poseu-hi un quants grumolls de crumble, decoreu-ho amb fruites del bosc ... i gaudiu-ho de gust.

20 comentaris:

  1. Aixo ha d'estar bonissim, Alfons!! i quin conjunt de colors mes macos...

    Una abraçada,

    ResponElimina
  2. No m'estranya que les gallines estiguin esvalotades, amb aquest hivern tan "perro" que hem tingut, jo també estic una mica com elles quan veig un raig de sol i cert calor ambiental (però t'asseguro que no poso ous), ja,ja,ja.
    Una altra delícia en gotet. Petons

    ResponElimina
  3. ohhhhh ets el sr. Gotets!!! t'ha quedat de pelicula!! aquesta l'apunto i la de calçots també...

    Per cert, ahir varem fer taller amb Mireia Carbó, va parlar de tu... i molt be! jeje t'ho vas perdre!

    Va dir que t'havia quedat molt be la coca de salmó que ella va dir per la radio.

    ResponElimina
  4. Quina meravella de gotets!!!!
    Has tingut una molt bona idea!
    Petonets

    ResponElimina
  5. Hola rei del got!!! Hola rei de les creacions fantàstiques!!! Com sempre, la teva recepta és una petita obra d'art. Felicitacions vermelles, t'admirem.

    ResponElimina
  6. Sens dubte que ets el rei dels gotets i de la innovació. Aquesta crema catalana li donva jo una bona expedició al meu estómac...

    Disculpa que no et visiti de manera tan freqüent, quan ho tingui una mica millor de temps ja tafanejaré a fons la teva cuina.

    B7

    ResponElimina
  7. Holaaa Alfons!!Tendrías que patentar tus "GOTETS",definitivamente no hay quien los haga mejor,de verdad,impecables siempre.Un postre tradicional que nos define,yo Catalana adoptiva,y al que le has dado tu toque moderno y CHIC!!!

    Un abrazo amigo y muy buen fin de semana

    ResponElimina
  8. Què macos els teus gotets! Han d'estar boníssims. Salutacions.

    ResponElimina
  9. Alfons,
    Com sempre ens deixes amb la boca oberta (i apunt de tastar el gotet). Sensacional presentació! i a més amb aquests gots tèrmics per a conservar la temperatura.
    Una abraçada

    ResponElimina
  10. Este pica-pica lo has bordado. Me parece genial y riquísimo.

    Besos.

    ResponElimina
  11. Alfons: 10 gotets per tu i 10 per mi, ok??m'encanten aquestes racions individuals i queden la mar de bé, li donen un toc festiu a l'àpat!!
    Felicitats... Petonets!!

    ResponElimina
  12. Preciós!!! saps que et queden bé, els gotets!

    ResponElimina
  13. Alfons, juro solemnemente que la próxima vez que venga a visitar tu blog lo haré con el estomago lleno, que me entra una gula!!!

    Salu2, Paula
    http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net

    ResponElimina
  14. Penso que t'hauriem de nomenar el "Rey dels Gots". Quina alegria veure aquests colors.
    Muas!

    ResponElimina
  15. Caram, Alfons!!! amb aquestes presentacions que'ns fas, no et podem fer un lleig!!!jejeje
    Quina pinta que te aquesta crema!!!
    UNA ABRAÇADA!!

    ResponElimina
  16. Xè, quin goig que fan aquests gotets!
    Per a llepar-se'n els dits!

    ResponElimina
  17. Que bon postre y mol bona presentació així en gotet individual m'agrada molt.

    ResponElimina
  18. Oh!!!! M'encanta la combinació!!! A casa vaig fer la crema típica, és la que em demana tothom el dia concret de Sant Josep, però t'agafo la idea per fer-la un altre dia qualsevol. Qudea una presentació molt xic, com ja ens tens acostumats.
    Per cert, la Mireia a la classe va parlar de la teva coca de salmó!!!!!!!!

    ResponElimina
  19. Ets un geni!!!
    No saps la gana que m'acaba d'agafar només de veure la fotografia dels gotets!!
    Quina sort haver-te descobert! Ets un gurú de la cuina creativa!

    Molts petons Alfons!!

    ResponElimina
  20. Ostres, sóc molt fan dels teus plats però avui volia fer aquesta recepta i no m'esperava trobar que ens diguessis de fer la crema catalana amb sobres royal... Quina pena

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails