25/3/10

LLUÇ EN ESCABETX AMB PEBROTS ESCALIVATS




Aquesta d'avui, és una proposta de la Mar Gavilán, i és una de les 30 receptes que van ser seleccionades com a finalistes en el concurs de receptes convocat per "Pescaderias Coruñesas" i del que ja us vaig parlar en un passat post. Un delicat amaniment de sabors que penetra suaument a l'interior del lluç incorporant-hi tota una subtilesa de sabors, amb un acompanyament d’excepció: unes fulles tendres d’espinacs fregides, una delicadesa a l’abast de tothom. Per a mi, encara que no hagi coincidit amb la voluntat del jurat, és, i amb molt més motiu després de provar-la, la millor de les receptes seleccionades.







Despatxeu (4 comensals)


Per l'escabetx


-4 talls de lluç gruixuts
-160 c.c. d'oli d'oliva,
-120 c.c. de vi blanc,
-40 c.c. de vinagre de Xerès,
-200 c.c .d'aigua (o una mica més, fins a cobrir el peix),
-½ bulb de fonoll petit o ¼ si és gran,
-½ ceba,
-4 grans d'all,
-2 pebrotets de Caiena,
-pebre negre en gra,
-½ cullereta de pebre vermell i una mica de sal.


Per acompanyar


-2 pebrots vermells escalivats,
-un polsim de sucre,
-1 gra d'all,
-unes fulles d'espinacs tendres,
-uns grans de blat de moro dolç,
-oli d'oliva verge extra

-sal.


Elaboració


1-L'escabetx de lluç cal preparar-lo com a mínim, el dia abans per tal de que el peix prengui bé el sabor. Si no el voleu gens picant només caldrà prescindir de la Caiena.
2-Poseu en una cassola l'oli d'oliva, el vi blanc, el vinagre, el fonoll, la ceba, els grans d'all, el pebre negre en gra, la caiena, una mica de sal i porteu-ho a l’ebullició. Quan comenci a bullir reduïu el foc i deixeu-ho coure uns cinc minuts, després, incorporeu-hi les rodanxes de lluç i deixeu-ho coure uns deu minuts més o fins que sigui al gust .
Fora del foc incorporeu-hi el pebre vermell i barregeu-ho bé amb la salsa de l’escabetx, deixeu-ho refredar en el mateix recipient i després filmeu-ho bé o passeu-ho a un recipient que pugueu tancar hermèticament i on el lluç quedi submergit en l'escabetx. Reserveu-ho a la nevera fins l’endemà.
3-Escaliveu els pebrots vermells com de costum, peleu-los i retireu les llavors. Tritureu-los amb una mica del seu suc, un gra d'all, una mica de sucre, sal al gust i un raig d'oli, fins a obtenir una crema fina. Reserveu

4-Fregiu unes fulles d'espinacs fresques lleugerament salades, quan siguin cruixents retireu-les i reserveu-les sobre paper de cuina absorbent.
Si el voleu servir calent, escalfeu el lluç en el mateix escabetx abans de servir.
Muntatge
Feu una base de salsa de pebrots, poseu-hi al centre el lluç en escabetx, i acompanyeu-ho d’uns grans de blat de moro dolç i les fulles d'espinacs cruixents, finalment rega amb una cullerada de salsa de l'escabetx i si ho desitges, afegeix també uns espàrrecs ... i gaudiu-ho de gust.

14 comentaris:

  1. Es veu senzill, i amb uns colors magnifics...me l'apunto!

    Una abraçada,

    ResponElimina
  2. M¡agrada el peix en escabetx i la salsa també... quan tinc pressa la faig igual però amb pebrots del piquillo. Molt bona recepta, segur que es mereix ser entre les finalistes!

    ResponElimina
  3. Hi tant que ho gaudirem!!!, ja l'he guardat, gràcies Alfons. Petons

    ResponElimina
  4. Yo suelo preparar el escabeche con pescado pequeño, tipo sardina, caballa, parrocha, etc. pero supongo que una buena merluza tiene que estar de maravilla con esa salsita.
    un biquiño

    ResponElimina
  5. El peix m'agrada de totes les maneres, amb salsa i sense. Aquesta té una pinta espectacular!a reveure!Mercè-dest.cass.

    ResponElimina
  6. Lo de los granos de maiz, me descoloca un poco, pero en general el plato está equilibrado, tiene una pinta increíble.

    ResponElimina
  7. Que rico Alfons,lo que me gustan los pimientos escalibados,y así en salsita,riquísimos...me das un trozo de pan y la mas felíz del reino.

    Un abrazo

    ResponElimina
  8. Uei, l'altre dia vaig fer una cosa semblant. Amb els pimentons esgarrats (=escalivada) i formatge parmesà!

    Vaja, veig que t'ha quedat força bé!

    ResponElimina
  9. Sempre associava l'escabetx amb les sardines i veig que aquest amb lluç és una mica diferent pel que fa als ingredients de l'escabetx tradicional. Ho provarem!

    ResponElimina
  10. Sens dubte ha d'estar exquisid..., els espinacs fregits em xiflen!
    Petons!

    ResponElimina
  11. Una recepta deliciosa, la faré així que compri lluç.
    Petons

    ResponElimina
  12. Alfons, no son gotets, jajajaja
    Receptes amb peix amb verduretes...les meves preferides!!! Petonets

    ResponElimina
  13. No he fet mai el lluç escabetxat, però aquesta recepta sembla ben bona, amb aquesta barreja de gustos.
    Una abraçada

    ResponElimina
  14. Estupenda receta, con lo que me gusta el pescado, esta es otra forma diferente de tomarlo. Lo probare segurisimo.
    Te devuelvo la visita, estupendo tu blog, a partir de hoy lo seguire para ver que cosas ricas preparas.
    Un beset

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails